Szakmai beszámoló az ETF Végrehajtó Bizottsági üléséről

Az út helyszíne, időpontja: Brüsszel, 2023. június 7- 8.

Az út résztvevője: Székely Sándor, Verestóy Attila

 

A TESZ elnöke és alelnöke a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) képviseletében vett részt az ETF (European Transport Worker’s Federation; Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége) Végrehajtó Bizottságának soron következő ülésén.

A legutóbbi találkozó óta eltelt időszakról szóló beszámolóban elhangzott, hogy az ETF vezetősége kezdeményezett egy Pozsony- i találkozót az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vezetőivel, mert az ELA számos workshopot, tevékenységet és kampányt szervezett a munkaerő mobilitásával és a szociális dömpinggel kapcsolatosan a közúti közlekedésben, és a légi közlekedésben az ETF bevonása nélkül. Az ETF felajánlotta, hogy megosztja a közlekedéssel kapcsolatos munkaügyi és szociális kérdésekkel kapcsolatos információit és szakértelmét az ELA-val, hogy ez jobban bevonhassa az ETF-et a közlekedéssel kapcsolatos kezdeményezéseinek előkészítésébe, végrehajtásába és értékelésébe. Ezt követően az ETF Titkársága „A közlekedés jövője” címmel kerekasztal-beszélgetésnek adott otthont Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztossal és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai (TRAN) bizottságának koordinátoraival. Az eszmecsere a munkaerőhiány, valamint a közlekedésben tapasztalható munkakörülmények és fizetések körül forgott. Fontos esemény történt a vasúti ágazatban a mozgósítás terén, válaszul a közszolgáltatási kötelezettség értelmezésére (PSO) vonatkozó iránymutatásokra és a mozdonyvezetői irányelv (TDD) felülvizsgálatára. Az ETF ezzel kapcsolatosan szervezett egy akciót az Európai Parlament elé, valamint egy vonatvezetés jövőjéről szóló konferenciát. A Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Főigazgatósága (DG EMPL) találkozott a szociális partnerekkel, és ismét azt javasolta, hogy uniós finanszírozású projekteken keresztül szervezzék ezentúl az európai szintű Ágazati Párbeszéd Bizottságok találkozóit. Az Európai Szakszervezeti Szövetségek (ETUF) és az európai munkaadói szervezetek/szövetségek közös levelet küldtek von der Leyen elnöknek, amelyben találkozót kértek tőle, hogy megvitassák, milyen támogatást kíván az Európai Bizottság adni a szociális párbeszéd elősegítéséhez. A „Vigyél haza biztonságosan” kampányról szóló állásfoglalás tavalyi Kongresszuson történt elfogadását követően az ETF Női Bizottsága egy szemináriumot szervezett, majd kiemelt kampányként 2023. március 8-án, a Nemzetközi Nőnap alkalmából indította el az akciót. Ehhez további anyagok, köztük a különböző közlekedési módokhoz különálló videók és egy szórólap is készült. A videó és a politikai követelések megtalálhatóak az ETF honlapján.

A megbeszélésen sor került egy találkozóra és eszmecserére Cosmin Boiangiu úrral, az European Labour Authority (ELA- Európai Munkaügyi Hatóság) ügyvezető igazgatójával is. Itt elhangzott, hogy az ELA-t a 2019/1149 uniós rendelet szabályozza, melynek felülvizsgálata egy év múlva esedékes és esélyes, hogy a szervezet mandátumát kibővítik. A rendelettel összhangban a Bizottságnak 2024. augusztus 1-jéig értékelnie kell az ELA teljesítményét a céljaival, megbízatásával és feladataival kapcsolatban. Ezek aztán felülvizsgálat tárgyát képezhetik, és lehetőség nyílik rá, hogy az ETF és más szakszervezeti szövetségek lobbizzanak az ELA hatáskörének és mandátumának kiterjesztése érdekében. Jelenleg az ELA csak határokon átnyúló ügyekben rendelkezik hatáskörrel, korlátozott számú szakpolitikai területen, az alábbiak szerint: a közúti fuvarozásban, a vezetési és pihenőidőre-, a munkavállalók kiküldetésére és a postafiók-rendeletre vonatkozóan, minden ágazat esetében pedig a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv és annak végrehajtási irányelve vonatkozásában.

Az összejövetelen természetesen sor került a pénzügyi beszámolókra és azok elfogadására is.

 

Budapest, 2023. június 13

                                                                                                   Székely Sándor

                                                                               Teherfuvarozók Európai Szakszervezete

                                                                                                          elnök